Transalpclub Forum

Techniek => Techniek Algemeen => GPS navigatie => Topic gestart door: Cas op 01 augustus 2015, 16:59

Titel: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 01 augustus 2015, 16:59
Ik heb zelf de Tomtom Rider 400 premium aangeschaft omdat hier ook een bevestigingssteun voor de auto bij zit, van mijn ingebouwde navigatie word ik niet echt vrolijk.

Tevens zitten er 2 sloten bij, 1 om de Rider te vergrendelen en 1 om de rammount te vergrendelen, dit spul weegt echter 180 gram en dat is veel te zwaar voor mijn navigatiesteun en gebruik ik dus niet.

Verder lifetime updates voor kaartmateriaal en flitsers. Verder lifetime Tomtom services voor verkeersinfo en mobiele flitsers, dit werkt echter alleen via de internetverbinding van de mobiele telefoon dus die gebruiken we ook niet.

Tire Pro krijg je er ook gratis bij alsmede een heel mooi opbergtasje dat je waarschijnlijk ook niet gebruikt :))

De 400 heeft kaartmateriaal van heel Europa, zelfs Rusland staat er geheel op.

De 400 kan zowel horizontaal als verticaal worden gebruikt, handig voor binnen en buiten de bebouwde kom. Hadden de vorige Riders een mooi stekkertje dat rechtstreeks in de dock kon worden geplugd, de 400 heeft een grote deelbare stekker die alleen maar heel erg in de weg zit minpunt.

De 400 heeft 2 speakers die bij een bluetooth verbinding naar een headset automatisch uitschakelen.

Het eerste dat opvalt als je de 400 opstart is dat hij meteen verbinding heeft met satellieten, zelfs binnenshuis. Dat was met de vorige Riders wel anders, die hadden binnenshuis geen verbinding dus je moest eerst naar buiten en dan 5 minuten wachten op verbinding, pluspunt voor de 400.

Dan het beeldscherm dat je kunt vergelijken met dat van een smartphone of tablet. Je kunt scrollen of vergroten en verkleinen met je vingers, alles gaat bliksemsnel en soepel en dat was bij de vorige Riders wel anders, pluspunt voor de 400. Op het scherm ook veel informatie zoals de naam en afstand tot de volgende straat aangegeven met een duidelijke pijl en nog een pijl voor de volgende afslag als die dichtbij is. Rechts van het beeldscherm een kader met daarin de huidige tijd en de tijd en afstand die nog gereden moet worden. Tevens staan hier alle flitsers, benzinestations e.d. met de bijbehorende afstand over de gehele route vermeld.

Het beeld valt een beetje tegen, de vorige Riders hebben vettere kleuren en de route en pijlen die de afslag aangeven zijn veel groter en duidelijker in beeld, minpunt voor de 400. Kwestie van wennen denk ik en ik heb nog geen afslag gemist en ook bij direct zonlicht blijft de informatie zichtbaar.

Het menu is een kwestie van scrollen en wijst zichzelf uit, een beetje mee spelen en je hebt het zo door.
Het meest interessant (voor mij) is de optie "spannende routes". Hier heb je de keuze uit 3 opties: een mooie route, een spannende route en een - je weet niet wat je meemaakt - route. Hieraan kan volgens mij niets verbeterd worden, 400 pluspunten voor de 400.

Een route instellen is ook heel makkelijk, je hoeft niet eerst een land in te stellen, type gewoon de plaats in of alleen de straatnaam en het huisnummer en de 400 zoekt hem automatisch op. Hij komt met alle plaatsen met die straatnaam, de dichtstbijzijnde eerst, en dan kun je een keuze maken. Pluspunt voor de 400.

Heb je eenmaal een adres dan heb je weer een hoop routeopties zoals kronkelwegen en de mogelijkheid tot het zoeken naar alternatieve routes.

Waar ik nu benieuwd naar ben is wat de 400 doet met een gpx bestand. Mijn Rider 5 heeft me bij iedere tocht laten staan. Zodra je de route niet verder kunt volgen lig je er uit. Hij blijft constant teruggaan naar het laatste punt, zo heb ik begin dit jaar Volendam goed leren kennen, mooie stad maar veel te druk. Hopelijk doet de 400 dit beter en is er een mogelijkheid om de route verderop weer op te pakken.

Een kaartfout doorgeven is makkelijk, even stoppen, klikken op het scherm en de juiste waarde doorgeven aan Tomtom. Zo heb ik vandaag 3x een foute max snelheid en 1x een geslotenverklaring doorgegeven. Weer een goede bijdrage voor de volgende kaartupdate :))

Verder een mooie vormgeving en een laag stroomverbruik.

Kortom...................een heel VET apparaat en zijn geld meer dan waard!

http://www.mrgps.nl/review-tomtom-rider-400/


Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Arjen op 01 augustus 2015, 21:27
Mooi verslagje Cas. Als ik mijn Transalp weer in elkaar gesleuteld heb, is de kans toch zeker groot dat er ook een 400 op gaat komen :)
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 01 augustus 2015, 21:54
Dat is een goede keuze Arjen, daar ga je geen spijt van krijgen.
Ik realiseer me net dat ik helemaal geen gpx routes meer nodig heb, je kunt heel goed een route maken op de 400 zelf.
Gewoon inzoomen en even op de gewenste plaats tikken, als de route klaar is kun je deze opslaan.
Het apparaat heeft ook de mogelijkheid om hoogte in te stellen. Ik vraag me af hoe de Mergellandroute eruit ziet als ik deze maak op het scherm en dan ga rijden als spannende route. Ga ik binnenkort eens doen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Goobi op 02 augustus 2015, 08:49
Klinkt goed, Cas! Hopelijk worden de laatste kinderziektes, zoals de kaartkleuren, snel opgelost. Nog ff wachten tot mijn TT Urban Rider de geest geeft  ::) , dan is de keus snel gemaakt  :)

Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 02 augustus 2015, 09:32
Het uploaden via de USB kabel is inmiddels mogelijk en tot nog toe is ook de verbinding met mijn headset niet verbroken geweest dus ze zijn hard aan het werk. Of die kleuren en contrast gaan verbeteren betwijfel ik, het is een heel ander scherm dan van de vorige Riders. Als je van bovenaf op het scherm kijkt dan is het beeld heel flets, kijk je van onderaf dan is het beeld heel donker net zoals je dat ook hebt bij laptops.
In het menu van de 400 kun je bij beeldscherm kiezen voor normaal en contrast, dat heb ik gedaan maar het beeld in de stand normaal is veruit het mooist.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 02 augustus 2015, 10:25
misschien is dit nog wat voor je Cas,  http://www.gps.nl/motornavigatie/rider_400_essential_kit.html
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 02 augustus 2015, 10:48
Ziet er leuk uit Arthur maar dat afdekkapje hangt los aan een koordje te bengelen en dat is niet prettig tijdens het rijden.
Overigens heeft de dock van de 400 maar 2 contactpunten, af en toe inspuiten en dan zal het met kortsluiting wel meevallen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 02 augustus 2015, 11:25
zou mij meer gaan om die folie, om dat spiegelen tegen te gaan, want dat is toch wel een van de zaken waarom ik wel wacht op de rider 500
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 02 augustus 2015, 15:26
Even over het beeldscherm Arthur.

Ik heb vandaag weer zo'n spannende route gereden, weer zo'n hele mooie, en ik heb daarbij speciaal op het beeldscherm gelet.
Nu scheen de zon soms heel fel en soms was er sluierbewolking, soms stond de zon voor me, dan weer achter me, en dan weer links of rechts, het maakte allemaal niets uit, de zichtbaarheid van het scherm bleef optimaal. Van mij krijgt de zichtbaarheid van het scherm bij direct zonlicht een dikke 10. Ik begrijp de kritiek van MrGPS in de review hierboven niet maar het is natuurlijk mogelijk dat er inmiddels een firmware update binnen is.

De kleuren zijn minder vet dan van de vorige Riders maar het is dan ook een ander type scherm.

Het enige minpunt vind ik de zichtbaarheid van de route en bijbehorende pijlen, dat zou beter moeten kunnen.

En dat spiegelen, ja, het scherm spiegelt maar daar heb je helemaal geen last van.

Wat betreft die Rider 500.............................laat die nog een paar jaartjes wegblijven als je begrijpt wat ik bedoel :o
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 02 augustus 2015, 16:37
Klinkt goed, Cas! Hopelijk worden de laatste kinderziektes, zoals de kaartkleuren, snel opgelost. Nog ff wachten tot mijn TT Urban Rider de geest geeft  ::) , dan is de keus snel gemaakt  :)

Dan moet je nog lang wachten Goobi, tomtoms gaan een leven lang mee ;D
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Hans Schaap op 02 augustus 2015, 20:50
Cas,

Ik sluit mij helemaal bij jouw ervaring aan.
Het scherm vind ik uitstekend af te lezen hoe zonnig het ook is.

Vandaag ben ik ook weer op pad geweest en heb een mooie richting gekozen.
TomTom met zijn spannende routeplanning deed de rest.
Weer een hele mooie route gereden zonder ook maar even het idee te hebben dat ik eigenlijk een gpx-bestand nodig had.

Mijn ervaring tot nu toe met gpx-routes is dat het perfect gaat zolang je de route volgt.
Dit is een van de punten die op de nominatie staan om verbeterd te worden.
Het is mogelijk dat het inmiddels is gebeurt maar ik heb het nog niet geprobeerd.

Ik heb het tasje en de autohouder in het "bundle-pack"aangeschaft.
Dit was tegelijkertijd met de TomTom zéér voordelig.
Ik gebruik het beschermtasje wel omdat ik het scherm maximaal wil beschermen wanneer de TomTom is de koffer zit of in de auto ligt.
De autohouder is erg fijn in het gebruik en de usb-stekker heeft nog ruimte voor een tweede apparaat ( b.v. telefoon).

Ik heb de mogelijkheid van live-verkeersinfo in de auto al eens geprobeerd en het werkt gewoon goed.
Let wel het verloopt via de databundel van je smarttelefoon.

Groet Hans
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Hans Schaap op 02 augustus 2015, 21:14
Ik heb net de laatste info over de update opgezocht en daarin zijn drie dingen aangepakt:

Het verbinden met bleutooth devices dit is nu gewoon goed.

Het zichtbaar maken in de verkenner van de SD-kaart of de partitie van de TomTom.
N.B. je hoeft dus niet een SD-kaart te plaatsen, je kunt routes ook rechtstreeks op het apparaat zetten.

En het volgen van een gpx-route, wanneer je van de route bent afgeweken zal TT je naar het dichtsbijzijnde routepunt leiden en vandaaraf de route weer opppakken

Hiermee zijn de voor mij meest in het oog springende manco's aangepakt.
Ondertussen heb ik ruim 5000 km met de TT afgelegd in 6 verschillende landen en ik ben nog steeds enorm tevreden.
Ik heb niet 1 keer mijn systeem moeten resetten o.i.d.

Groet Hans
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 02 augustus 2015, 21:38
Cas,

Ik sluit mij helemaal bij jouw ervaring aan.
Het scherm vind ik uitstekend af te lezen hoe zonnig het ook is.

Vandaag ben ik ook weer op pad geweest en heb een mooie richting gekozen.
TomTom met zijn spannende routeplanning deed de rest.
Weer een hele mooie route gereden zonder ook maar even het idee te hebben dat ik eigenlijk een gpx-bestand nodig had.

Mijn ervaring tot nu toe met gpx-routes is dat het perfect gaat zolang je de route volgt.
Dit is een van de punten die op de nominatie staan om verbeterd te worden.
Het is mogelijk dat het inmiddels is gebeurt maar ik heb het nog niet geprobeerd.

Ik heb het tasje en de autohouder in het "bundle-pack"aangeschaft.
Dit was tegelijkertijd met de TomTom zéér voordelig.
Ik gebruik het beschermtasje wel omdat ik het scherm maximaal wil beschermen wanneer de TomTom is de koffer zit of in de auto ligt.
De autohouder is erg fijn in het gebruik en de usb-stekker heeft nog ruimte voor een tweede apparaat ( b.v. telefoon).

Ik heb de mogelijkheid van live-verkeersinfo in de auto al eens geprobeerd en het werkt gewoon goed.
Let wel het verloopt via de databundel van je smarttelefoon.

Groet Hans

Inderdaad Hans, op het scherm is niets aan te merken en is naar mijn idee gewoon perfect.

Gpx routes en Tomtom vormen samen een slecht huwelijk, tot nog toe heb ik bij iedere gpx route voor een gesloten deur gestaan.

Ik woon al bijna 60 jaar in deze omgeving en heb hier al heel veel rondgetoerd en dacht alle weggetjes wel te kennen, totdat je een dom stuk elektronica koopt die je ff duidelijk maakt dat het allemaal nog veel mooier kan, opzienbarend :D

Tomtom services gebruik ik niet want ik heb de internetverbinding van mijn mobiele telefoon uitgeschakeld en dat wil ik ook zo houden.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 02 augustus 2015, 21:45
Ik heb net de laatste info over de update opgezocht en daarin zijn drie dingen aangepakt:

Het verbinden met bleutooth devices dit is nu gewoon goed.

Het zichtbaar maken in de verkenner van de SD-kaart of de partitie van de TomTom.
N.B. je hoeft dus niet een SD-kaart te plaatsen, je kunt routes ook rechtstreeks op het apparaat zetten.

En het volgen van een gpx-route, wanneer je van de route bent afgeweken zal TT je naar het dichtsbijzijnde routepunt leiden en vandaaraf de route weer opppakken

Hiermee zijn de voor mij meest in het oog springende manco's aangepakt.
Ondertussen heb ik ruim 5000 km met de TT afgelegd in 6 verschillende landen en ik ben nog steeds enorm tevreden.
Ik heb niet 1 keer mijn systeem moeten resetten o.i.d.

Groet Hans

De eerste 2 punten wist ik al, dat van die gpx routes nog niet, ga ik deze week meteen uitproberen! Toch nog een goed huwelijk tussen Tom en Gpx.

Ik vind overigens die gpx routes niet meer zo interessant omdat het scherm van de 400 zo goed is dat je heel makkelijk een route kunt uitstippelen op het scherm zelf.

Dat gaat in mijn geval eerst een spannende route Mergellandroute en daarna een spannende route Het Groene Hart worden! :))
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 03 augustus 2015, 15:12
Vandaag een gpx route gereden met de 400 en dat ging perfect.
De route werd precies zo gereden als ik hem had gemaakt.
Driemaal van de route afgeweken en de 400 komt binnen een seconde met een nieuwe route terug naar de gpx route.
Ook een keer driemaal deze nieuwe route genegeerd, geen probleem, binnen een seconde weer een nieuwe route en je komt telkens een stukje verderop weer op de gpx route terecht.
Niet eenmaal "keer om" of "probeer om te draaien" gehoord.
Perfect.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: dropken op 03 augustus 2015, 19:49
verdorie zoals het hier gesteld word zal ik mijn tomtom rider 5 toch wel een keer moeten ruilen, maar voorlopig zit het er nog niet in. Moet nog voor zoveel dingen sparen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 03 augustus 2015, 20:45
Ik heb een paar jaar gereden met de Rider 2 en de Rider 5, feitelijk dezelfde apparaten alleen heeft de 5 lifetime updates, een breedbeeldscherm en de optie kronkelwegen (weinig kronkel en saaie wegen).

Met de Rider 400 is het een heel ander verhaal, je hebt nu de optie spannende routes (3 gradaties) en hiermee rijd je 95% van de gehele route over dijkwegen, landweggetjes, slingerweggetjes, binnenweggetjes, hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen weet ik niet maar het is wel opzienbarend. Laad een spannende route in je eigen omgeving en je komt in gebieden waar je nog nooit bent geweest.

Tomtom zet met deze 400 de aanval in op Garmin en het gaat een dikke hit worden. Uiteraard komt Garmin zeer snel met een passend antwoord en de lachende derde wordt er alleen maar beter van, de consument, als je er tenminste de centen voor over hebt.

Wat ik niet begrijp................als ik wel een kaartfout rechtstreeks vanaf mijn 400 kan doorgeven aan Tomtom waarom kan ik dan niet de Tomtom services rechtstreeks op mijn 400 ontvangen? Dit moet nu via de internetverbinding van een mobiele telefoon.
Waarschijnlijk ligt dit bij Tomtom in de kast en gaan ze dit toepassen in de Rider 500.

Hoe dan ook, een vette aanrader deze 400.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Hans Schaap op 03 augustus 2015, 22:54
Cas,

Super te horen dat de gpx routes en de TT nu samen echt volwassen zijn.
Ik had het nog niet uitgeprobeerd omdat ik net als jij minder behoefte heb aan gpx nu het avontuur is ingebouwd.

Het is eigenlijk alleen nog interessant wanneer je een gezamenlijke rit van de club o.i.d. wilt rijden.

En binnen de optie avontuurlijke rit heb je naast de hoeveelheid bochten ook nog de keuze in de hoeveelheid relief.
Nu zal dat in NL wel meevallen, maar dit heeft zich met name in Noord-tsjechie en zuid-Polen bewezen.
Zo kon ik met die 2x3 mogelijkheden bijna eindeloos combineren.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 03 augustus 2015, 23:21
Klopt Hans, i.p.v. een gpx route te gebruiken kun je prima een route uitstippelen op het scherm zelf.
Maar omdat gpx nu prima werkt is het ook wel weer relaxed om op het grote computerscherm een route uit te stippelen.
Binnenkort ga ik weer naar Frankrijk en dan kan ik de heenreis en de terugreis mooi plannen in Tire met de zekerheid dat ik bij "deviation" ook de route kan blijven volgen :)
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Hans Schaap op 03 augustus 2015, 23:53
Ja, dat klopt helemaal.

Wat ook niet iedereen in de gaten heeft is dat er bij de TT een lifetime licentie voor Tyre Pro wordt meegeleverd..
Dat betekend zonder reclame en zonder beperkingen routes maken.

En ik weet niet welke kant van Frankrijk je opgaat maar misschien geeft de volgende link wat inspiratie  :)

http://www.motoplus.nl/toeren/reizen-door-frankrijk/ (http://www.motoplus.nl/toeren/reizen-door-frankrijk/)

Groet Hans


Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 04 augustus 2015, 00:11
Op de heenreis ga ik naar Varages, net onder Monaco. Dat gaat allemaal snelweg worden want dat is een rit van 1200 km die ik op 1 dag moet rijden. Dan de kustlijn volgen van Monaco naar Marseille, schijnt erg mooi te zijn.
Op de terugweg binnendoor naar Epoisses, nabij Dijon, een bezoekje brengen aan schoonmoeder en dan een paar dagen later weer binnendoor terug. En uiteraard ook daar de spannende routes rijden :))
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Storm50 op 12 augustus 2015, 16:29
Ook ik ben mij aan het oriënteren. Het zal waarschijnlijk de TT 400 worden. Maar Cas hoe heb jij de TT aan motor bevestigd. Ziet er erg mooi uit, zo net voor het scherm.

Gr.Storm
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 12 augustus 2015, 16:56
Die 400, dat blijft lachen, ik heb er al heel wat spannende routes mee gereden en begrijp nog steeds niet hoe hij die kleine weggetjes kan vinden. Ik gebruik een navigatiesteun van Waypoint.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 12 augustus 2015, 23:58
Cas heb je er al mee in de regen gereden, of wordt hij zo kort achter je scherm niet nat? ik lees nogal vaak dat als er druppels op het scherm komen, je scherm veranderd alsof je erop tikt. ik rij met de navi op het stuur en daar wordt hij wel echt nat als het regent
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 13 augustus 2015, 01:12
Er is inderdaad sprake van gevoeligheid voor regen alhoewel de oplossing hiervoor volgens mij simpel is, een update waarmee je de gevoeligheid van het scherm kunt uitschakelen.
Ik rijd zelf nooit in de regen en als het al eens plotseling gaat regenen dan zit mijn Tomtom achter het scherm.

Een bericht van internet:

Vandaag een nette reactie gehad op mijn support ticket over de overgevoeligheid van het touchscreen met regen:

In uw e-mail geeft u aan dat het touchscreen van uw Rider 400 gevoelig is voor de regen. Dit kan ik plaatsen.
 Bij de vroegere Riders was het namelijk zo dat ze reageerden op druk, waar je bij wijze van spreken nog aardig moest tikken/drukken om het menu te openen. De nieuwere Rider toestellen, zoals die van u, werken op capaciteit. Dit betekent dat ze eenvoudiger te bedienen zijn, maar ook meet vatbaar zijn voor evt. gebruik in de regen.

 Het toeval wil dat ik vorige maand feedback heb gevraagd om dit euvel bij de wat hogere afdelingen die ook over de software ontwikkelingen gaan. Het is bij ze bekend, maar een concrete reactie en oplossing heb ik nog niet. Ik weet wel dat ze continu bezig zijn met manieren om de software te verbeteren en de klanten hiermee natuurlijk tevreden te houden. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat ook dit niet wordt aangepakt in de toekomst.
 Ik kan alleen moeilijk zeggen wanneer dit zal zijn.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Wim66 op 13 augustus 2015, 08:50
Ook hier niets dan goeds te melden over de TT400..
Ardennen vooral, zeer plezant met de spannende route..
Al heb ik wel gekozen om de ram mount te vervangen door een stuurbeugel, staat gemonteerd op het midden van het stuur, en dat bevalt me enorm, nog betere zichtbaarheid en die grote"antidiefstalknop" is er lekker af :-)
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 13 augustus 2015, 10:09
Ik heb gisteren nog een rondje Belgische Kempen gereden, hier net over de grens. Afstand 60 km rijtijd 2 uur, kun je nagaan wat voor weggetjes gereden worden.
Ik heb gelezen dat er een mogelijkheid bestaat dat je voor een onverharde weg komt te staan, heb dat zelf nog niet meegemaakt hoewel er in dat gebied heel veel onverharde wegen zijn. Mocht het toch voorkomen dan draai je gewoon om en er komt meteen een andere route of je drukt op de knop "vermijd versperde weg".
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Rob de Bob op 16 augustus 2015, 15:14
Mooie totale recensie zo dit topic! Naar aanleiding van jullie input gaat de 400 in ieder geval bovenaan in m'n verlanglijstje ;D. Vooral dat van die gradaties in spannende routes lijkt me wel enorm handig, hoef je zelf niet echt meer een route uit te stippelen.

Maar goed, even sparen nog...  ::)
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Rob de Bob op 03 september 2015, 00:54
Heb de TT Rider 400 nu ook, en ook gelijk netjes op m'n motor geïnstalleerd door Ad! Morgen gelijk even testen hier in de omgeving  8)

Heb nu alleen het probleem dat de TT niet herkend wordt door mijn computer (blijkbaar een veel voorkomend probleem), waardoor ik niet verder kom in de MyDrive software, en dus (nog) geen updates kan krijgen.

Heb alles wat TT zelf aan tips geeft geprobeerd en inmiddels ook alle (hardware- en softwarematige) tips van diverse forums, maar niets helpt. Laatste wat ik nog niet geprobeerd hebt, is de TT aan een andere computer koppelen, maar dat doe ik binnenkort nog wel (eerst rijden :angel:)

Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 03 september 2015, 00:57
Je kunt toch gewoon My Drive Connect installeren en een account aanmaken? Wat kan daar bij misgaan?
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 03 september 2015, 01:09
Misschien heb je een ouder besturingssysteem.
Misschien is je besturingssysteem vervuild.
Kan zijn dat je antivirussoftware of firewall het programma blokkeert, uitschakelen.
Wordt je 400 wel herkend als je de usb kabel aansluit?
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Rob de Bob op 04 september 2015, 14:48
Misschien heb je een ouder besturingssysteem.
Misschien is je besturingssysteem vervuild.
Kan zijn dat je antivirussoftware of firewall het programma blokkeert, uitschakelen.
Wordt je 400 wel herkend als je de usb kabel aansluit?

M'n PC herkent 'm nu wel! Ik denk, laat ik alles nog eens proberen, en uiteindelijk met behulp van het doorlopen van dit stappenplan van TomTom zelf: http://nl.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/16344/related/1/session/L2F2LzEvdGltZS8xNDQxMzY5NzgwL3NpZC9aNzRLZkR2bQ%3D%3D (en dan 'Windows' als besturingssysteem en het 'TomTom #...' issue) doet hij het nu wel ineens.

Helemaal blij! Hij is nu de boel voor het eerst aan het updaten.

Verder heb ik gisteren een kleine ronde gereden in België op basis van een spannende route met zoveel mogelijk bochten. In totaal vier tussenstops ingesteld. Het eerste stuk ging niet helemaal lekker, omdat ik net buiten Breda in een vicieuze cirkel bleef rijden op een wel zeer mooi bochtig stuk. Ondanks het mooie stuk heb je het na 3x dan toch ook wel gezien zeg maar, en wil je verder, maar dat lukte op één of andere manier niet...

Maar goed, toen heb ik een nieuwe spannende route ingesteld met alleen het eindpunt. Nadat ik bij de eindbestemming was gekomen, en een patatje had gegeten, thuis als eindbestemming en één tussenstop ingesteld, en ook dat ging uitstekend.

Wat een mooie routes rijd 'ie zeg, zelfs al is het dicht in de buurt. Ook nog stukken offroad. Zo leer je je omgeving nog eens kennen. Smaakt naar meer! 8)
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 04 september 2015, 15:32
Rob, fijn dat alles nu werkt

Als je een spannende route instelt dan is het vertrekpunt het punt waar je op dat moment bent.
De 400 maakt een lus en je komt altijd terug op het vertrekpunt ongeacht het aantal tussenstops.
Dat jij bij Breda 3x hetzelfde stuk hebt gereden komt waarschijnlijk omdat je een stuk van de lus hebt kortgesloten door 2x op het scherm te drukken op dezelfde tussenstop zonder dat je het wist, het scherm is erg gevoelig maar dat weet je inmiddels al ;D
Overigens kun je de route op scherm zien en dan kun je ook zien of de route ergens kruist.
Dat je onverharde wegen tegenkomt komt waarschijnlijk omdat je de optie "vermijdt onverharde wegen" niet hebt aangevinkt.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 04 september 2015, 15:34
Je hoeft inderdaad niet ver van huis om een mooie route te rijden, ik heb al veel routes gereden hier in de omgeving en het blijft een feest.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Marie-Louise van der Zwan op 04 september 2015, 15:40
Je kunt de avontuurlijke route ook van a naar b laten gaan door een bestemming in te typen.

Je druk na het kiezen van een spannende route plannen op het scherm op de drie puntjes .
Dan krijg je de vraag stel een bestemming als je daarop drukt kun je bovenin het scherm een locatie zoeken.
Dan wordt je van a naar b gebracht.

In alle andere gevallen werkt het precies zoals CAS heeft beschreven

Groet Hans
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 04 september 2015, 16:34
Dat klopt, heel veel opties zijn beschikbaar door op een bepaalde plaats op het scherm te tikken, daarvoor hoef, of kun je niet, naar het menu. De beste manier om daar achter te komen is 's avonds in de bank lekker stoeien met het apparaat.

Het scherm is erg gevoelig dus als je een spannende route aan het maken bent komt het vaak voor dat je tijdens het verslepen of vergroten of verkleinen van het scherm te hard tikt en dan maakt de 400 een nieuwe tussenstop. Die kun je dan weer verwijderen maar lastig is het wel.

Ook proberen om steden te verwijderen, als de spannende route daar doorheen gaat leer je alle kleine straatjes van die stad kennen en da's bepaald niet spannend.

In spannende route is 30 km ongeveer een uur rijden.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Waffie op 04 september 2015, 19:54
zojuist de 3e update voor de rider 400  binnen gehaald met goede verbeteringen

zie ook: http://www.mrgps.nl/nieuwe-firmware-tomtom-rider-400-versie-15-4/

zondermeer een aanrader waarbij het bijna perfekt wordt

zou nu zelfs gaan twijfelen of ik nog een garmin zou willen
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 04 september 2015, 20:25
Ik heb hem ook binnen, je kunt nu inderdaad overal in de route starten, handig. De grote menuknop heb je alleen maar in het startscherm, als de route actief is is de menuknop weer als voorheen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Arjen op 08 september 2015, 11:35
Ik begreep bij het uitkomen van de 400, de kleuren op het scherm nogal grijs en grauw waren.

Is dit inmiddels al beter geworden?
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 08 september 2015, 11:52
De kleuren van de 400 zijn wat minder vet dan van de vorige Riders maar echt storend is dat niet.
Het enige dat ik nog storend vind bij de 400 zijn de dunne lijnen van de routeaanduiding en pijlen en ook de rijstrookbegeleiding is veel minder zichtbaar op het scherm.
Voor de rest een prima apparaat.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Rob de Bob op 08 september 2015, 18:14
Ik begreep bij het uitkomen van de 400, de kleuren op het scherm nogal grijs en grauw waren.

Is dit inmiddels al beter geworden?

Ik heb zelf nooit een andere Rider gehad, dus kan het niet vergelijken.

Via de instellingen zie ik wel dat je voor de kaartkleur kunt kiezen uit 'Normaal' en 'Hoog contrast'. Tot nu toe heb ik de hele tijd met Normaal gereden, en daar is me dat van de grijs/grauwe kleuren in ieder geval nog niet opgevallen. Ik zal eens uitproberen hoe hij het doet met Hoog contrast. Kan alleen maar beter worden lijkt me!

Wel fijn trouwens dat de weergave (horizontaal of verticaal) vergrendeld kan worden, want ik had vandaag voor het eerst op de snelweg dat het beeld - na het rijden over een hobbeltje - een tijdje onderste boven bleef staan :)).

En Cas, zoals je zegt: het blijft een feest, rijden met dit apparaat. Vandaag ook weer een mooie route gereden langs de Waal. Echt genieten!
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 08 september 2015, 18:33
Kaartkleur "hoog contrast" heb ik al eens geprobeerd maar vond ik geen verbetering, maar smaken verschillen.

Dat het beeld omdraait heb ik nog niet meegemaakt, wel 2 keer het scherm gedraaid en dat het beeld niet meeging. Ik  moest de 400 opnieuw opstarten om dit weer op te lossen. Het zal met een update wel opgelost worden.

Hoe de Tomtom 400 al die mooie weggetjes kan vinden is mij een raadsel maar wij zijn er blij mee.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 01 oktober 2015, 19:21
De afgelopen dagen 1000 km "spannende route" gereden in Frankrijk. Ze waren allemaal spannend, soms iets te spannend voor mij (te steil omhoog en meteen een zeer scherpe bocht moeten maken, is voor mij een enorme klus met die zware hoge Dero) Maar al met al zeer mooie routes.
Wel op de heenweg een tolweg gehad en dat was niet de bedoeling. Er was wel een snelweg afgesloten en in de alternatieve route kwam ik zonder waarschuwing vooraf op een tolweg van 180 km terecht, slordig.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: William480 op 01 oktober 2015, 22:19
Hebben jullie ook vaak dat het scherm tijdens het rijden niet draait als je de tt wel gedraaid hebt, hoe lang je ook wacht?
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 01 oktober 2015, 22:26
Klopt, heb ik al een paar keer gehad, opnieuw opstarten verhelpt het probleem. Er zal binnenkort wel een firmware update komen, komt wel goed.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 01 oktober 2015, 23:58
Ze waren allemaal spannend, soms iets te spannend voor mij (te steil omhoog en meteen een zeer scherpe bocht moeten maken, is voor mij een enorme klus met die zware hoge Dero)

probeer eens een 15 tands voortandwieltje Cas, dat maakt zulke acties eenvoudiger, eerste versnelling van de dero is veel te lang en geeft geen lekker gevoel bij manoevreren oplage snelheid
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: blackie op 02 oktober 2015, 08:11
Allen,

Het enige dat ik niet kan terugvinden bij de tomtom 400 is of je er andere kaarten kan inladen? Als ik bv de route door de pyreneen zou gaan rijden kan ik dan staf kaarten inladen (zoals bij de map 60csx).
Als het niet kan hoe of waar kan je zien of de zandpaadjes er op staan (bv. gebruikt tyre dezelfde kaarten)


mvg koen ( die een nieuwe gps nodig heeft  ;)  )
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 02 oktober 2015, 12:13
Tomtom 400 werkt met Tele Atlas wegenkaart en Tyre Pro Krijg je er gratis bij. Als je in Tyre Pro op een onverharde weg een routepunt wegzet wordt deze automatisch verplaatst naar de dichtstbijzijnde verharde weg. Het zal met instellingen misschien wel op te lossen zijn maar volgens mij ben jij beter af met een Garmin.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 02 oktober 2015, 15:45
probeer eens een 15 tands voortandwieltje Cas, dat maakt zulke acties eenvoudiger, eerste versnelling van de dero is veel te lang en geeft geen lekker gevoel bij manoevreren oplage snelheid

Het zijn toch situaties die je hier niet tegenkomt, het zal ook een kwestie van gewenning zijn.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: MartinW op 07 oktober 2015, 20:52
Ik heb vorige week als voormalig Zumo 550 gebruiker ook een TomTom Rider 400 aangeschaft. Het buitenlandweekend in Winterberg was de vuurdoop voor de nieuwe aanwinst en kon direct over de gereden 1020 km worden getest.
Omdat de TT400 direct Gpx (Garmin) routes kan inlezen, was de keuze voor een nieuwe gps voor mij niet meer beperkt tot Garmin.

T.o.v. de Zumo rekent het apparaat een stuk sneller en wordt ook de kaart bijna direct opgebouwd, waardoor in- en uitzoomen en scrollen op de kaart super werkt. Het scherm is ook veel beter aanraakgevoelig. Verder is de gps ontvangs super, ik kan binnenshuis, zowel thuis als op kantoor en gps signaal krijgen.

Op de terugreis van Winterberg op een gegeven moment "kronkelroute" gekozen, omdat we gek werden van de drukke B-wegen. Deze optie maakte er een leuke route van met soms verassend smalle weggetjes.

Verder is het erg handig dat benzinestations langs de route worden aangegeven en ook de afstand tot het volgende benzinestation (wel vrij kleine lettertjes). Ook flitspalen worden keurig aangegeven.

Door een smartphone via bluetooth te koppelen met de TT400 kan actuele verkeersinformatie worden doorgegeven. Wel even opletten in het buitenland dus, want het dataverbruik loopt via je mobile provider.

Wat mij betreft heeft het apparaat ook nog wel wat nadelen:

Al met al mis ik wel wat functionaliteiten die hopelijk met firmware updates worden verholpen. Wel ben ik van mening dat TomTom voor een relatief laag bedrag (in vergelijking met Garmin) een prima, snel en van een actueel menu voorzien toestel op de markt heeft gezet.

Ik hoop dat de degenen die de TomTom Rider 400 (of 40) overwegen iets hebben aan mijn ervaringen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Hans Schaap op 08 oktober 2015, 14:52
Martin,


Blij dat je tevreden bent.
Voor wat betreft jouw wensen, zou ik zeggen mail ze naar TomTom.
Mijn ervaring is dat je binnen een paar dagen antwoordt krijgt.
Sommige van de vragen/wensen die ik had waren al geregeld. en werd mij uitgelegd hoe ik de gewenste actie kon doen.


En, zeker in het begin toe de TT400 net uit was, andere zaken waren ook al door anderen naar voren gebracht en dat leidde ertoe dat er in een software update aanpassingen werden gedaan.
Het is dus heel prettig om te weten dat TT luistert naar de wensen van de klant en er op korte termijn ook nog iets mee doet.


Verder wens ik je veel plezier met je TomTom.


Groet Hans


N.B. vanaf 01 oktober tot einde van het jaar loopt er een actie waarbij je de autohouder gratis krijgt.
Heb jeje TT na 01 oktober aangeschaft kijk dan op de website van TomTom of neem contact op met je leverancier om de gratis autohouder + lader te bestellen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: MartinW op 08 oktober 2015, 17:57
Hallo Hans,

Ik heb mijn wensen naar TomTom gemaild, ben benieuwd :-)

Was me ook bewust van de actie met de autohouder, maar heb het apparaat net een paar dagen te vroeg gekocht. Wel een aanvraag gedaan, wie weet.

Groet,
Martin
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: MartinW op 14 oktober 2015, 17:48
Inmiddels antwoord gehad van TomTom Customer Care  :)

Geachte heer,
 
 
Dank u voor uw contact met onze afdeling Customer Care.
 
In uw e-mail schrijft u dat u in grote lijnen tevreden bent met uw nieuwe TomTom Rider 400, maar wel enkele feedback er over hebt. Allereerst wil ik u bedanken dat u de moeite neemt ons dit te laten weten, dat waardeer ik persoonlijk altijd.
Als wij immers niets horen, weten we ook niet dat er klanten zijn die bepaalde zaken graag anders zien.
 
Voordat ik inhoudelijk op uw punten in ga, wil ik toch even benadrukken dat u momenteel twee heel verschillende merken met elkaar vergelijkt. Hoewel dat natuurlijk logisch is, daar u een Garmin toetsel gewend bent en nu de overstap naar een ander merk hebt gemaakt, zullen er natuurlijk altijd verschillen blijven. Bij Garmin toestellen is er meer in te stellen dan bij onze TomTom toestellen, maar tegelijkertijd maakt dit voor veel klanten het toestel wat ingewikkeld en de Garmin toestellen zijn op dat gebied zeker minder intuitief.
U zult nooit exact alle functies terugzien bij een heel ander merk. Als u van een Apple telefoon naar een Android telefoon overstapt, veranderen er ook enkele zaken. Het een zal u bevallen, het ander zal u wat minder bevallen. Dat is met navigatiesystemen niet anders. Inhoudelijk zal ik hieronder per punt reageren op waar ik ontwikkeling als mogelijk zie en waar het een kwestie van accepteren word.
 
---
 
* Op de Zumo waren nog fysieke knoppen aanwezig, met name bij het in- en uitzoomen mis ik deze wel. Met handschoenen aan zijn de onscreen toetsen vrij klein en reageren bovendien niet altijd direct. Verder moet je eerst de zoomtoets indrukken en daarna op + of -. Als het drukken of + of - te lang duurt, gaat de weergave weer terug en moet je weer een keer extra op de zoomtoets drukken. Dit moet beter kunnen!
Onze toestellen hebben nooit knoppen gehad, op de standaard aan- en uitknop na. De grootte van de knoppen en de interface zullen niet veranderen. Er zijn verschillende manier om in te zoomen. U kunt inderdaad de 'plus' en 'min' knop gebruiken, maar u kunt ook twee keer tikken op het scherm. Ook kunt u inzoomen,, door de gewenste locatie met uw vingers op het touchscreen 'uit te vouwen'.
Misschien nog een tip; het tikken op de zoom toets is niet verplicht, u kunt hetzelfde effect bereiken door simpelweg eenmaal ergens op de kaart te tikken.

 
* Ik mis een schaalbalkje op de kaartweergave, bij de Zumo zette ik de schaal voor binnendoor routes meestal op 200m en op de snelweg op 500m of meer.
U kunt inzoomen op de hierboven beschreven opties, wij hebben momenteel  inderdaad geen vaste parameters en schalen, waar u uit kunt kiezen.
 
* Zijweggetjes zijn door de gebruikte kaartkleuren vrij moeilijk te zien (maar de te volgen route is wel duidelijk zichtbaar).
Het toestel brengt u van A naar B. Zodra u enigszins afwijkt van de geplande route, zal het toestel een alternatieve en nieuwe route berekenen. De zijwegen zijn erg specifiek en daarom geen absolute prioriteit voor het toestel.
 
* Offroad is er volgens mij niet mee te rijden als de wegen/paden niet in het kaartmateriaal staan. Zelf ga ik met de Dero niet vaak de verharde weg af, maar ik kan me voorstellen dat sommigen dit niet wenselijk zullen vinden.
Offroad rijden is inderdaad niet mogelijk. De markt hiervoor is te klein om dit te ontwikkelen, dus op dit punt kan ik vrij duidelijk zijn dat ik geen verbetering hierin aan zie komen in de nabije toekomst. Ik weet dat het bij de meeste Garmin toestellen niet mogelijk is om offroad te rijden, daar de meeste toesteleln kaarten bevatten die ontwikkeld zijn voor verharde wegen. Ik vermoed dat u een wat uitgebreider (en duurder) Garmin Zumo toestel hebt gehad.
 
* Een huidige route stopzetten gaat vrij omslachtig en er staat in het menu "wis route". Ik had verwacht dat je route van het systeem zou worden verwijderd, maar het doet (gelukkig) niet meer dan de huidige route stopzetten.
U kunt de huidige route eenvoudig terugzetten door het menu te openen, op 'huidige route' te tikken en vervolgens op 'wis route'. Dit is de enige manier, om een navigatie te beëindigen, zodat u een evt. nieuwe kunt starten.
 
* Een route gemaakt in Tyre kan niet rechtsreeks vanuit Tyre naar het toestel worden verzonden. Als de TT400 via usb op de computer is aangesloten, moet je kiezen voor "importeren" en dan wordt in de Windows verkenner het toestel zichtbaar en kun je de gewenste routebestanden overzetten. Het zou gebruiksvriendelijker zijn als dit direct vanuit Tyre zou kunnen.
Ik snap hier uw feedback. Echter is Tyre een ander bedrijf waar wij mee samenwerken en Tyre heeft er voor gekozen zelf de support op zich te nemen. Basecamp wordt gerund door Gamin zelf, dus ik snap dat u er vanuit gaat dat wij de support leveren voor het route programma. Middels deze link kunt u hen bereiken of inzage krijgen in hun plannen: http://support.tyretotravel.com/support/home
 
* Op de Zumo werd van de gereden route altijd een tracklog opgeslagen en kon je ook zien waar je al had gereden. Op de TT400 kun je wel een track opslaan, maar niet zien wat je al hebt gereden.
* Als je een track hebt opgenomen (met een opname knop handmatig starten, waarom geen optie om dit automatisch te doen?) kun je deze alleen naar een mini SD kaartje in het toestel exporteren. Ik zou liever zien dat de track via de usb verbinding naar de computer kan worden geëxporteerd.
Dit punt heb ik vaker gehoord van mijn klanten. Het klopt dat de track opgenomen kan worden en later terug kan worden gezien, maar het automatisch opnemen is inderdaad nog geen functie. Ik heb het enkele maanden geleden al eens doorgegeven aan de afdeling die de Riders ontwikkelt, maar ik zal het opnieuw doen, om het gevoel van prioriteit te vergroten. Dit soort zaken kunnen eenvoudig met een software update aangepakt worden in de toekomst. Houd u deze dan ook in de gaten in MyDrive Connect, als u de TomTom update. Het zal een aantal keer per jaar zijn dat er een nieuwe gelanceerd wordt en de software update kunt u herkennen als 'application' (de update is verplicht, dus u zult hem niet missen)
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Oldtimer op 14 oktober 2015, 18:06
Toch maar weer een Garmin dus voor Oldie de volgende keer. 8) 8)
Tenminste als mijn trouwe Zumo het laat afweten.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 14 oktober 2015, 18:21
Hoho, niet te snel Marien. Een Tomtom streeft een ander doel na dan een Garmin.

Als je hele mooie weggetjes op het verharde wilt rijden kun je beter voor de TT 400 kiezen.

Rijdt je overwegend op het onverharde dan heb je helemaal niets aan een Tomtom.

Wat de 400 voor mij toevoegt t.o.v de vorige Tomtoms zijn de spannende routes (en geloof me, die zijn echt de moeite waard)
de snelheid en het soepele (soms iets te soepel) scherm.

Ik heb nooit een Garmin gehad en de minpunten die Martin noemt herken ik dus ook niet. Ik sla een gemaakte route altijd op op de harde schijf en zet hem daarna in de TT, kwestie van wennen.

Verder, als je met de 400 een leuk rondje wilt gaan rijden hoef je alleen maar 1 of meerdere punten op het scherm aan te tikken en de 400 komt met een route die je zelf nooit kunt maken, en dat kan ook Tyre niet.

Dat allemaal is voor mij de toegevoegde waarde van de 400, de rest vind ik niet belangrijk.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Oldtimer op 14 oktober 2015, 19:33
Citaat
Tomtom streeft een ander doel na dan een Garmin.

Ik begrijp je reactie, maar dat is ook precies de reden dat ik voor Garmin kies.
Als ik van a naar b wil over kronkelwegen kan dat ook met de Garmin..
Je moet er wel wat meer moeite voor doen, maar het kan.,
En ik zie alle wegen, ook de onverharde, uitritten enz. op mijn scherm.
en wil ik dus eens onverhard, wat ook wel gebeurt, moet de gps dat aankunnen.

Ook de  overige functionaliteiten geven voor mij de doorslag.

Maar het is net als met banden.
Ieder zijn meug.  ;)
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: MartinW op 14 oktober 2015, 19:56
En ik zie alle wegen, ook de onverharde, uitritten enz. op mijn scherm.
en wil ik dus eens onverhard, wat ook wel gebeurt, moet de gps dat aankunnen.

Ook de  overige functionaliteiten geven voor mij de doorslag.

Maar het is net als met banden.
Ieder zijn meug.  ;)
Als de onverharde wegen in het kaartmateriaal van TomTom zitten, navigeert de Rider je er ook gewoon overheen hoor ;-) De onverharde paden die ik ken tussen Ermelo en Putten staan er bijvoorbeeld gewoon op.
Wat de TT dus niet kan, is navigeren op een aangeleverde track die niet op het kaartmateriaal staat. Met de Varadero kom ik toch niet op onverharde paden die niet op de kaart staan.

De zijwegen worden uiteraard wel aangegeven, maar vind ik wat minder duidelijk dan op de Zumo 500. De prioriteit ligt duidelijk meer bij het volgen van de uitgezette route.

En wat Cas zegt, het is veel en veel makkelijker om onderweg even een route op TT 400 uit te zetten, paar tussenpunten, dan "kronkelroute" en rijden maar!

Ieder moet voor zich afwegen wat je belangrijk vind dat een navigatiesysteem moet kunnen. Voor mij wogen de genoemde punten niet zwaar genoeg om weer voor een (dure) Garmin te kiezen, maar voor de Rider vanwege het mooie scherm, die makkelijk is te bedienen, de zeer snelle kaart opbouw en rekentijd en de uitstekende GPS ontvangst.

Als TomTom mijn punt van het automatisch opnemen van tracks mogelijk maakt, blijft er wat mij betreft niet veel te wensen meer over.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 14 oktober 2015, 20:44
Net zoals het erg moeilijk is om een BMW rijder in een Mercedes te krijgen is het ook erg moeilijk om een Garmin rijder een Tomtom aan te smeren.
Tomtom probeert om met de optie "spannende route" Garmin rijders naar zich toe te trekken en veel Garmin rijders kopen ook een Tomtom 400 maar alleen diegenen die alleen verhard rijden, dus dat blijft de beperking van Tomtom, het kaartmateriaal dat in het apparaat zit, tele atlas.
Echter..........."kronkelwegen" is niet hetzelfde als "spannende route", daar zit een GROOT verschil in.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Rob de Bob op 30 oktober 2015, 17:28
Manmanman, wat blijft het toch genieten he met die TT400. Vandaag en gisteren wezen toeren in de Ardennen. Donderdag vanaf Luik naar Bouillon en vandaag vanaf Bouillon naar Spa. Zo makkelijk even de eindbestemming instellen in de TT, spannende route met zoveel mogelijk bochtwerk en rijden maar! Is m'n 400 euro's dik waard tot op heden!
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 30 oktober 2015, 17:43
Ik denk dat iedereen die een 400 heeft er erg tevreden over is ondanks de minpuntjes die er nog zijn.
Je hebt toch hopelijk geen spannende route gereden IN Luik ;D Klerestad, ik probeer er altijd met een boog omheen te rijden net zoals Charleroi :o
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Rob de Bob op 30 oktober 2015, 18:00
Haha nou een beetje nog ja :P. Ik had de rit naar Luik toe ingesteld op een buitenwijk, echt aan de rand van de stad, maar ondanks dat heeft ie me nog een klein stukje door wat drukke straten geloodst. Pokkedruk dat t was ja  :o.

Gelukkig viel het helemaal in de vergetelheid bij wat ik daarna mocht rijden  ;D
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 30 oktober 2015, 18:17
Daar moet Tomtom ook eens iets aan doen. Als een route door een bebouwde kom gaat, je er zo snel mogelijk weer uit bent.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 29 november 2015, 13:03
Voor de Tomtom Rider 400 is een nieuwe firmware update beschikbaar, ik kan alleen nergens vinden wat de aanpassingen zijn.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Waffie op 29 november 2015, 15:47
hallo cas ,

kijk hier maar

http://www.mrgps.nl/nieuwe-firmware-tomtom-rider-400-versie-15-5/
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 29 november 2015, 15:55
Bedankt voor je zoektocht Ad, ik kon het niet vinden. Overigens voor mij geen spannende verbeteringen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 20 januari 2016, 23:19
https://www.youtube.com/watch?v=9N6WI3NBwh0
https://www.youtube.com/watch?v=iFK2IuH8SqU
https://www.youtube.com/watch?v=f23JSmru0A8
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 03 februari 2016, 11:15
De laatste review van de 400 door Mrgps.

https://www.youtube.com/watch?v=dLtZ8UZL5Ws
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 20 maart 2016, 15:23
We zijn weer even paar maanden verder, ik overweeg sterk om een rider 400 aan te schaffen, zijn we hier allemaal nog tevreden over dat ding?
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 20 maart 2016, 15:41
We zijn weer even paar maanden verder, ik overweeg sterk om een rider 400 aan te schaffen, zijn we hier allemaal nog tevreden over dat ding?
100% tevreden Arthur, alleen de routeaanduiding (tracé) had van mij iets vetter gemogen en de bochten zijn in werkelijkheid scherper dan het scherm aangeeft, maar ik denk dat iedereen die de 400 heeft er tevreden mee is.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: MartinW op 20 maart 2016, 16:54
We zijn weer even paar maanden verder, ik overweeg sterk om een rider 400 aan te schaffen, zijn we hier allemaal nog tevreden over dat ding?
Nog steeds tevreden hier. De track van de Openingsrit werd zonder moeite (en zonder bewerken) omgezet in een goede route. Updates gaan super makkelijk, de rekensnelheid ligt een stuk hoger dan de Zumo 550 en "spannende route" levert verrasend leuke routes op.
Ga je veel offraod, dan zijn er betere alternatieven, maar gebruik je de TT400 voornamelijk voor wegritten, dan heb je er een goed apparaat aan. De kinderziekten zijn er uit en het kan zonder meer meekomen met Garmin, maar voor een vriendelijkere prijs.
Zoals Cas al heeft opgemerkt, heeft Mr. GPS er goede video reviews van op zijn eigen site en op YoueTube. Bekijk die dus eerst even.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 20 maart 2016, 23:06
oke das goed te lezen, dan moet het er maar eens van komen, de 400 wordt nu ook wat goedkoper met de komst van de 410
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 20 maart 2016, 23:19
met de komst van de 410
De 400 is al perfect Arthur, de 410 heeft alleen een wereldkaart.
https://www.gps.nl/motornavigatie/tomtom_rider_410.html
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 30 maart 2016, 20:02
400 besteld, ben benieuwd :)
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 30 maart 2016, 20:11
400 besteld, ben benieuwd :)
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: luwe op 31 maart 2016, 01:06
cas wat doe je scheetje laten  ;D
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 05 april 2016, 19:14
400 besteld, ben benieuwd :)
He Arthur, heb je de Tomtom al binnen en uitgeprobeerd?
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 05 april 2016, 19:59
Ja al binnen, en steun geïnstalleerd met stroomvoorziening, maar nog geen tijd gehad ok te rijden. Wel al beetje mee zitten spelen, het is een mooi apparaat.  Voor mij is het mijn eerste motor navigatie, ik reed altijd met auto navi in een waterdicht doosje. Ik heb de uitleg op youtube van mister gps eens bekeken, met routes maken en vervolgens laden heb ik helemaal geen ervaring dus  dat wordt nog even puzzelen. Ik wil 24 april naar de bloesemrit komen, dus die route moet in die tomtom, kan zijn dat ik je hulp tzt nog in roep.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 05 april 2016, 20:40
Ja al binnen, en steun geïnstalleerd met stroomvoorziening, maar nog geen tijd gehad ok te rijden. Wel al beetje mee zitten spelen, het is een mooi apparaat.  Voor mij is het mijn eerste motor navigatie, ik reed altijd met auto navi in een waterdicht doosje. Ik heb de uitleg op youtube van mister gps eens bekeken, met routes maken en vervolgens laden heb ik helemaal geen ervaring dus  dat wordt nog even puzzelen. Ik wil 24 april naar de bloesemrit komen, dus die route moet in die tomtom, kan zijn dat ik je hulp tzt nog in roep.
Je hebt Tyre Pro erbij gekregen en daarmee is het relatief makkelijk om routes te maken.
Ik raad je aan om op je eerste rit een spannende route naar Goes te doen, je gaat wat meemaken ;D
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 05 april 2016, 20:51
hahaha dat ga ik eens proberen, heb ik altijd die onverharde stelvio gemist tussen vlissingen en goes
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 05 april 2016, 21:01
Dan moet je de optie "vermijd onverharde wegen" uitschakelen, maar dat is voor mij nu weer net iets te spannend.
Overigens pakt hij ook als die is ingeschakeld wel eens een klein stukje onverhard om te overbruggen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: STA op 10 april 2016, 23:58
Vandaag voor het eerst een spannende rit gereden onderweg naar werk vanaf krimpen ad yssel naar leiden. Kwam op plekken waar ik nog nooit geweest was, echt een leuke rit!




Groet STA
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 11 april 2016, 00:11
Vandaag voor het eerst een spannende rit gereden onderweg naar werk vanaf krimpen ad yssel naar leiden. Kwam op plekken waar ik nog nooit geweest was, echt een leuke rit!




Groet STA
Ik woon al 60 jaar in deze omgeving en kom nog steeds bij iedere spannende rit op plaatsen waar ik nog nooit geweest ben, gewoon een paar km van huis ;D
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 11 april 2016, 07:42
Ik heb ook eens wat willekeurige punten aangetikt op het toestel en daar een spannende rit van laten maken, nou lag 1 van die punten in een bos aan een onverharde weg die gesloten is voor gemotoriseerd verkeer. En ik had onverharde wegen vermijden aangevinkt op het toestel. Toch probeerde hij me die weg in te sturen, ook toen ik voor de gesloten verklaring afsloeg probeerde hij me naar het punt toe te sturen. Het maakt tomtom blijkbaar niet uit hoe de situatie is als je dat punt maar bereikt. Wel heel leuk rijden met dat ding, ben tevreden
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 14 april 2016, 20:16
Nieuwe update voor Tomtom 400




Version 16.101
Grootte: 323 MB
Versie: v16.101
Afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding kan het downloaden en installeren van dit item lang duren.
Wat is er nieuw:

TomTom RIDER: Uitgaande gesprekken

Je kunt nu bellen met je Rider, zodat je je telefoon in je zak kunt laten. Selecteer het telefoonpictogram in het hoofdmenu om een contactpersoon te bellen.

TomTom START/GO: Fout met volume opgelost

Het probleem waardoor het volume soms willekeurig verlaagd werd tijdens de gesproken instructies, is opgelost.

TomTom START/GO: Routes opnemen als tracks

Je kunt nu je routes opnemen door tijdens het rijden op Neem op in het hoofdmenu te tikken. Opgenomen routes worden opgeslagen in de map Mijn routes en kunnen worden geselecteerd voor toekomstige trips. Bij het volgen van opgenomen routes krijg je geen snellere alternatieve routes aangeboden; de functie is bedoeld om je precies dezelfde route te laten rijden als toen die is opgenomen.
Opgenomen routes kunnen naar je systeem worden geëxporteerd via een geheugenkaart.

MyDrive-app: verbeterde routeplanning

MyDrive op je smartphone kan nu een route plannen vanaf elk beginpunt. Tik gewoon op Plan een route in het appmenu en kies je beginpunt en bestemming.

Andere bugfixes en verbeteringen

Er zijn diverse prestatieverbeteringen en bugfixes geïmplementeerd.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: STA op 19 april 2016, 04:51
Werkt dat bellen een beetje??
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 07 mei 2016, 23:36
gister ritje gereden wat ik uit had gezet op tyre, langs de zeeuws vlaamse kust tot in oostende belgie. toen vanaf daar de tomtom in de meest kronkelige stand een route laten berekenen terug naar huis, echt geweldig wat je dan te rijden krijgt, piep kleine weggetjes die je zelf nooit zou vinden. voor de twijfelaars.... kopen, echt goeie investering
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 13 mei 2016, 00:29
Inderdaad een goeie investering Arthur maar nog niet helemaal perfect. Vorige week samen met vriendin een rondje "Het Gooi" gedaan. Spannende route Blaricum Huizen Naarden etc, mooie route maar na verloop van tijd.....................weer een onverharde weg. 1100 meter zand volgens de TT. De eerste paar 100 meter mooi vlak en zelfs voor mij met duo goed te doen. Dan ineens diepe kuilen en ook gaten ;D met opgedroogde modder over een afstand van 600 meter. Vrouwtje moest gaan lopen en met haar mooie gepoetste laarsjes door de bagger en daarna kon ze weer opstappen. Gevolgen voor mij: veel blauwe plekken waarvan de oorsprong niet bekend is en een veel te rustige nacht. Ik heb al vaker onverharde wegen gehad en daar zit ik niet op te wachten.
Vorig jaar in Frankrijk stond ik plotseling voor een tolweg, 180 km, zat ik ook niet op te wachten.
Dit mogen ze, wat mij betreft, nog snel oplossen bij Tomtom. Maar verder, dik tevreden!
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 13 mei 2016, 07:00
ik neem aan dat je wel onverharde wegen en tolwegen hebt uitgeschakeld
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 16 mei 2016, 23:09
ik neem aan dat je wel onverharde wegen en tolwegen hebt uitgeschakeld
Uhhh ja, ik bedoel nee, ik moet er de volgende keer als ik een reset doe naar fabrieksinstellingen even aan denken om alles weer goed in te stellen :-[
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 17 mei 2016, 17:08
Nieuwe update

Wat is er nieuw:

Oplossing voor probleem: navigatie start niet

We hebben feedback ontvangen dat bij sommige systemen de navigatie niet startte wanneer op de knop Rijd werd gedrukt. We willen je vragen deze software-update te installeren om het probleem op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.
Oplossing voor probleem: waarschuwingen voor flitsers worden niet goed weergegeven

We hebben feedback gekregen dat sommige systemen waarschuwingen voor flitsers niet meer goed weergeven tijdens het rijden. We willen je vragen deze software-update te installeren om het probleem op te lossen. Onze excuses voor het ongemak.
Deze verplichte update wordt geïnstalleerd als je de items op je navigatiesysteem bijwerkt of wijzigt.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: STA op 26 mei 2016, 03:46
Kan iemand mij uitleggen waarom bellen via de tomtom niet werkt?
Ik hoor ze wel praten maar ze horen mij niet. Echt heel irritant!
Moet ik nou met mijn telefoon bluethoot verbinding maken met mijn headset of tomtom?

Ik gebruik een Interphone bluethoot headset.

Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk

Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 11 juli 2016, 00:33
tijdens mijn reis door Ierland is de steun kapot gegaan, 1 van de pennetjes voor de stroomvoorziening veert niet meer goed naar buiten, lijkt erop dat er een veertje achter het pennetje kapot is, heb twee en halve week met een paar usb snoertjes zitten kloten. nu eens afwachten of ik een nieuwe steun krijg.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 11 juli 2016, 00:40
tijdens mijn reis door Ierland is de steun kapot gegaan, 1 van de pennetjes voor de stroomvoorziening veert niet meer goed naar buiten, lijkt erop dat er een veertje achter het pennetje kapot is, heb twee en halve week met een paar usb snoertjes zitten kloten. nu eens afwachten of ik een nieuwe steun krijg.
Oei, da's niet best Arthur! Misschien invloeden van vocht?
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 11 juli 2016, 00:47
Nee want ik had er al last mee op dag twee. Ik heb eerder het idee dat het komt omdat ik de rider zo op de steun schuif ipv eerst dat lipje naar achter te trekken. Pennetjes zijn ook maar erg ieletjes, veertje wat erachter zit moet miniscuul klein zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ik de eerste ben met dit probleem, en zeker niet de laatste
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 11 juli 2016, 00:50
Nee want ik had er al last mee op dag twee. Ik heb eerder het idee dat het komt omdat ik de rider zo op de steun schuif ipv eerst dat lipje naar achter te trekken. Pennetjes zijn ook maar erg ieletjes, veertje wat erachter zit moet miniscuul klein zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ik de eerste ben met dit probleem, en zeker niet de laatste
Ik heb het probleem (nog) niet, maar als er meer 400 bezitters zijn met dit probleem dan zullen we het nu snel weten.
Lijkt mij een gevalletje garantie.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Oldtimer op 11 juli 2016, 08:16
Citaat
lijkt erop dat er een veertje achter het pennetje kapot is,

Dergelijke storingen ontstaan doordat er waarschijnlijk constant spanning op de mount staat.
In combinatie met wat vochtige omstandigheden.
De pennetjes gaan hierdoor corroderen.
Je kunt dit voorkomen door er wat zuurvrije vaseline op te smeren.

Zelfde problemen gehad met Garmin mount.
Na deze ingreep nooit meer last gehad.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 11 juli 2016, 10:08
Oldtimer, je leest niet goed, ik schreef dat 1 van de pennetjes niet meer goed naar buiten veert. Deze steun  heeft nog geen 500 km met droog weer op de motor gezeten, van corrosie is geen sprake.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 11 juli 2016, 10:46
als je op die tomtom pennetjes vaseline gaat smeren zullen ze helemaal niet meer werken, dan blijven ze plakken en veren niet meer in of uit
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Oldtimer op 11 juli 2016, 17:23
Niet goed gelezen inderdaad.

Garantie gevalletje dan weer wel  ;)
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 15 juli 2016, 21:37
Ik had vandaag ook een probleem met de contacten van de Tomtom. Mijn tomtom ging niet meer op standby als ik het contact uitzette en na verloop van tijd een zwart scherm. De tomtom eraf halen en terugschuiven loste het probleem op, gelukkig maar want ik stond midden in Frankrijk. In mijn geval kan Marien wel eens gelijk hebben want de Dero heeft 3 weken onder de blote hemel gestaan en heeft behoorlijk wat regen gehad. Aandachtspuntje dus.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 15 juli 2016, 21:58
Staat er bij jou ook stroom op die contacten als je contact is uitgeschakeld
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 15 juli 2016, 22:01
Nee, is geschakeld via contact.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 15 juli 2016, 22:23
als je steun er echt mee ophoudt kun je dus altijd nog met een usb snoertje laden, ik heb zo 4000 km gereden met veel regen ook nog.
mijn steun ligt sinds vandaag bij tomtom. ik ben trouwens wel tevreden over wat die rider kan, ik heb hem ook constant in verbinding gehad met mijn smarthphone en de kleinste files in engelse dorpjes zie je er dan op verschijnen. en campings en geld automaten zoeken gaat ook erg goed
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 15 juli 2016, 22:33
als je steun er echt mee ophoudt kun je dus altijd nog met een usb snoertje laden,
Goed om te weten! Maar het moet gewoon blijven werken, het is niet het goedkoopste spul.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 16 juli 2016, 10:35
Ik heb voor de rider die essential kit bij waypoint gekocht, dan heb je een rubberkapje voor over de steun. Boterhamzakje is leuk, maar aan de Ierse kust waait dat er zo af, en bij mij thuis in Vlissingen ook trouwens :)
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 16 juli 2016, 12:58
Maar ik had er dan ook nog een mooi dopje bij voor de stekker, als je de steun eraf hebt, en folie ok schittering van het scherm tegen te gaan, alles bij elkaar vond ik dat het geld wel waard.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Cas op 16 juli 2016, 22:47
Je kunt natuurlijk ook de steun eraf halen als je de navigatie of motor een bepaalde tijd niet gebruikt, dat is in ieder geval wat ik ga doen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 19 juli 2016, 13:14
Ik kreeg bericht van tt dat ze vandaag een nieuwe steun opsturen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: luwe op 10 augustus 2016, 01:10
ben nu in het bezit van tom tom 410
dit is leuk speelgoed mij alp is er erg tevreden over
heb al op plaatsen gereden wis niet eens dat ze bestonden in mijn omgeving
vooral dat je het scherm kunt draaien bevalt prima
en hans bedankt voor de goede zorg en tips  :) 8)

Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: MartinW op 24 mei 2017, 21:14
Er is een nieuwe update dat bij mij een probleem heeft verholpen:
Bij het importeren van routes of tracks, kreeg ik geen melding dat het importeren gelukt was. Het cirkeltje bleef maar draaien, maar als ik op het driehoekje in de rechter bovenhoek drukte, kon ik de nieuw geïmporteerde route wel openen.

Na deze update krijg ik weer een melding dat het importeren geslaagd is, net even wat prettiger werken!  :D
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: voorstad op 29 mei 2017, 22:55
Vanaf vandaag doe ik ook mee in de vaart der volkeren. Hans (PJSMotorbandenservice) had een prachtig aanbod voor een Rider 450 en hielp ook nog met het aansluiten (nou ja hielp, hij heeft zowat alles gedaan).

Voor ik naar huis reed, mijn USB thethering nog snel aan en hup, met flitspaal en file update naar huis gereden. Voor Apeldoorn dook ik ineens in een file. Dus teleurgesteld keek ik nog eens op het scherm, waarop aan de zijkant zich nu een rode streep vormde, om aan te geven dat er een file stond. Heel fijn te laat dacht ik nog. Maar opeens kwam er een bergingsauto rechts voorbij over de vluchtstrook die de boel af kwam zetten en even later reed ik langs het (materiele) ongelukje (auto in een greppel, airbags ontploft) waar de berijders nog beduusd op de vluchtstrook stonden. Het ongeluk was nog geen minuut oud, en boem, direct dus al op de TomTom. Geweldig.

Hans, bedankt voor je hulp. Ik hoop er in de aanstaande motorvakantie in Duitsland veel plezier van te hebben.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Goobi op 12 september 2017, 16:31

Dit weekend bij Hans de nieuwe Tomtom Rider 450 opgehaald en gaan experimenteren met het plannen van spannende routes en het overzetten daarvan via het bijhorende MyDrive-programma (zowel PC als App). Allereerst kwam ik erachter dat de PC-versie van MyDrive niet lekker werkt in Internet Explorer 11. GPX-routes importeren of wissen lukte niet. Google Chrome doet het gelukkig een stuk beter.

Nog wel een paar andere probleempjes om op te lossen:

Volgens de beschrijving worden Mijn Routes en Mijn plaatsen die je opslaat op je PC via de Cloud gesynchroniseert met je devices. Dat werkt wel van de PC naar de Tomtom 450 maar niet naar mijn iPhone. Daar zie ik in de MyDrive-app alleen Mijn Plaatsen. Iemand enig idee hoe dat komt?


De bijgeleverde Tyre Pro licentie zorgt ervoor dat Tyre helemaal niet meer werkt. Het programma opent wel maar routepunten plaatsen lukt niet meer en het loopt helemaal vast. Misschien maar helemaal laten voor wat het is.
 
Verder natuurlijk een prachtapparaat met een fantastisch helder scherm en makkelijke bediening, ook met handschoenen aan. Helaas nog niet veel mee gereden want het regent nogal... :-\
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 13 september 2017, 08:24
Volgens mij kun je in de my drive app alleen een route maken en die daar opslaan en verzenden  naar je rider. Maar andersom werkt het bij mij ook niet.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: V-Twin op 13 september 2017, 09:33
Sinds vrijdag heb ik ook een 450. Wat mij opvalt is dat TomTom in de eigen documentatie zaken wel een beetje door elkaar haalt wat voor verwarring kan zorgen. Werd ook door een medewerker van Waypoint erkend.

Track: alle tracks zijn een GPX bestand maar alle GPX bestanden zijn geen tracks.
Het begrip app wordt ook niet consequent gebruikt. Soms wordt daar mee bedoelt MyDrive en soms weer de feitelijk app van TomTom.

Persoonlijk vind ik het nog wel een ontdekkingsreis het gebruik en alle mogelijkheden maar de tijd zal het leren.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 13 september 2017, 10:00
Veel plezier ermee, mijn 400 heeft inmiddels al 63000km weggetikt en ik zou hem zo weer kopen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: voorstad op 13 september 2017, 22:32
Heeft iemand een handige tip hoe je makkelijk kunt schakelen tussen snelste, kortste of kronkelroute? Mij lukt dat alleen door ergens diep in de instellingen de optie aan te passen. En daarna weer overnieuw te beginnen. Moet handiger kunnen denk ik.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: TransAlpGhost op 13 september 2017, 23:20
63000?

Veel plezier ermee, mijn 400 heeft inmiddels al 63000km weggetikt en ik zou hem zo weer kopen.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 14 september 2017, 08:22
Nou ja 63672 dan
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: V-Twin op 14 september 2017, 21:13
Heeft iemand een handige tip hoe je makkelijk kunt schakelen tussen snelste, kortste of kronkelroute? Mij lukt dat alleen door ergens diep in de instellingen de optie aan te passen. En daarna weer overnieuw te beginnen. Moet handiger kunnen denk ik.

Bedoel je bij de start van het plannen van een route of onderweg?
Bij een 450 is dat appeltje eitje, je kiest voor spannende route vervolgens rechtsboven kan je kiezen voor bochten intensiteit en hoogte profiel en vervolgens tik je de punten aan waar de langs wilt of je kiest uitsluitend het doel en klaar. Daarvoor hoef je niet diep het menu in.
Wil je snel of kort dan is dat een basiskeuze in je diepere instellingen die met spannende route wordt genegeerd. Als je dan een eindpunt zoekt van A naar B basis navigatie functie dan heb je een route die volgens je diepere instellingen een route, snel of kortste.
Snel kunnen switchen tussen snel en kortste kan als je bij instellingen/routeplanning kiest voor de optie: "vraag het me zodat ik kan kiezen als je een van A naar B route selecteert en dat lijkt me toch aardig snel en een korte handeling.

Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: Waffie op 14 september 2017, 21:56
Heeft iemand een handige tip hoe je makkelijk kunt schakelen tussen snelste, kortste of kronkelroute? Mij lukt dat alleen door ergens diep in de instellingen de optie aan te passen. En daarna weer overnieuw te beginnen. Moet handiger kunnen denk ik.

 ga naar...... Menu-huidige route- route profiel wijzigen

dit is dan enkel voor de huidige route

dieper in het menu  kies je voor de permanente eerste keus

ik vind het overigens jammer dat hij deze keuze niet vooraf geeft  bij het inbrengen van bestemming



Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: voorstad op 15 september 2017, 09:06
Citaat van: V-Twin
Snel kunnen switchen tussen snel en kortste kan als je bij instellingen/routeplanning kiest voor de optie: "vraag het me zodat ik kan kiezen als je een van A naar B route selecteert en dat lijkt me toch aardig snel en een korte handeling.

Deze optie heb ik niet. Ik heb 'm wel bij "als een snellere route beschikbaar is", maar niet bij "plan altijd dit type route"

ga naar...... Menu-huidige route- route profiel wijzigen
dit is dan enkel voor de huidige route
dieper in het menu  kies je voor de permanente eerste keus
ik vind het overigens jammer dat hij deze keuze niet vooraf geeft  bij het inbrengen van bestemming

Dit is inderdaad wat ik bedoel. Deze had ik nog niet gespot. Ben het met je eens dat ik graag bij het ingeven mijn voorkeur zou willen aangeven.

Ik zou het helemaal mooi vinden wanneer ik "on the fly"zou kunnen veranderen. Soms ben je de snelweg zat en wil je even kronkelen.  Of soms ben je het kronkelen zat en wil je snel naar je eindbestemming. Soms wil je alleen kronkelen in de heuvels en snel in stadsgebied.... Een snelknop om te schakelen zou dan erg fiijn zijn.
Titel: Re: Tomtom Rider 400 mijn review
Bericht door: xrvtuur op 15 september 2017, 09:34
De manier zoals waffie die beschrijft is toch goed te gebruiken onderweg, als je op de snelweg zit kun je hem met een paar klikken naar ander route type krijgen, ik heb dit al vaak zo gedaan,gaat prima.