Auteur Topic: Koude klauwen  (gelezen 8847 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ddw

Koude klauwen
« Gepost op: 14 maart 2016, 20:46 »
Zoals de titel doet vermoeden, ik had vanochtend op het ritje van ongeveer 13 km naar mijn werk verschrikkelijk koude klauwen.
Dit komt vooral doordat de bovenkant van mijn handschoen gewoon stof is en doorwaait.

Daarom wil ik nieuwe (betere) handschoenen, heeft iemand goede ervaringen met een bepaalde handschoen die niet achterlijk duur is, of goede tips waar ik op moet letten bij de aankoop van goede handschoenen? Laat het me horen!

Ik heb trouwens (nog) geen handvat verwarming.
Ktm 525 exc 2003 supermotard / enduro.

Africa twin RD07a 2000.

Offline The Headless Horseman

Re: Koude klauwen
« Reactie #1 Gepost op: 14 maart 2016, 21:00 »
Doorwaai handschoenen zijn in dit jaargetijde nog wat fris ja, maar dat had je zélf al gemerkt  ;)

Ik weet niet wat jij duur vind, maar ik heb zelf een aantal paar van Eska, verschillende diktes, voor verschillende omstandigheden. Heb meestal al mijn handschoenen in 1 van de zijkoffers zitten en zo dus altijd bij de hand  :) Alles bij elkaar zomaar een waarde van €400,- denk ik  :-\

Wat nu belangrijk is, is dat ze winddicht zijn. Leer is van nature winddicht, dus dat is prettig. Jammer genoeg is leer dan weer niet waterdicht, dus daarvoor is het wel lekker als er ook een wind/waterdicht membraan in verwerkt zit. Mijn voorkeur is dan weer een Goretex membraan. En tot slot de voering. Dik voor dit jaargetijde, dun of geen voering voor het voor- en najaar. En dan natuurlijk nog een setje doorwaai handschoenen voor als het écht warm is.

Dat alles maakt een échte winterhandschoen best wel prijzig. Reken op €120,- of zo.

Maar goed, je moet je afvragen wat je liever hebt: achterlijk dure handschoenen of achterlijk koude handen  ;D
TA 650 '90 / TA 600 '92 / XL125V / R80GS

Offline Freutel

Re: Koude klauwen
« Reactie #2 Gepost op: 14 maart 2016, 22:32 »
 ;D.......misschien een tip om een gebruikt setje hanvatverwarming op te snorren in combinatie met een zomer en winterhandschoen..... zo doe ik het nu. Ben je voor ca 150 euri ook klaar.  Succes!
Transalp xl600 v (PD06) 1987

Offline TransAlpGhost

Re: Koude klauwen
« Reactie #3 Gepost op: 14 maart 2016, 22:49 »
Het was gewoon ongelooflijk koud :o
Xl650v, hyperpro veren, fehling valbeugel, tomtom rider(5), MRA X screen geboord door de ruit, Honda kofferset, ortlieb rack pack 31 en 43 liter, Louis large gepack rack op topkoffer

Offline chaly-dude

Re: Koude klauwen
« Reactie #4 Gepost op: 14 maart 2016, 23:03 »
Ik reed zondag overdag voor het eerst weer op de motor (graadje of 8?). Inclusief (waterdichte) zomerhandschoenen van het merk Probiker én daaronder onderhandschoenen. Mijn handen waren niet meer helemaal warm, maar ook niet zo koud dat je niet eens je sleutel kunt omdraaien ;).

Deze dus:
http://www.bever.nl/ayacucho-handschoen-mayo-dry-fast-liner-gpbad22011?id_colour=4169

icm met zoiets:
http://www.motozoom.nl/producten/Probiker%C2%AE-Season-II-waterdichte-tourhandschoen-720718.html

Als ik jou was zou ik de afweging maken:
Vanaf welke temperatuur rijdt je meestal?
Zonder winterstop: koop nieuwe goeie winterhandschoenen en spaar voor handschoenverwarming.
Met winterstop: Koop zomer / midseason handschoen icm onderhandschoen.
Hoe ver?
Kleine afstanden: winterhandschoenen
Grote afstanden: handvatverwarming icm goeie midseason handschoenen.
Hoeveel rijdt je?
Veel: handvatverwarming.
Weinig: Zomerhand / midseason handschoen icm onderhandschoen.

Transalp XL600v + Honda SS50 (in onderdelen).

Offline Cas

◦Laat je motor je nergens heenbrengen waar je hersenen je niet vijf seconden eerder al heengebracht hebben.

Offline Brombeer

Re: Koude klauwen
« Reactie #6 Gepost op: 14 maart 2016, 23:51 »
Jaaa ik heb wel kou geleden  :)


Begin met je af te vragen hoe goed je in het algemeen gekleed gaat bij kou. Koude handen en voeten (ook wel genoemd, je extremiteiten) is in principe een symtoom (een uiting van). De oorzaak ligt ergens anders. Het zit zo:

In je hoofd en torso zitten de vitale organen. Als van deze beide de kerntemperatuur daalt (ook al met een paar tiende graad!) dan zal het lichaam de aderen in de minder belangrijke delen van je lichaam vernauwen om de bloedsomloop te verminderen om zodoende  warmte bij de kern te houden. Handschoenen zijn, in dat licht bezien, symtoombestrijding. Je moet je tegen afkoeling beschermen en je warmer kleden!

Maar het werkt ook andersom: als de extremiteiten te ver afkoelen, doet het lichaam hetzelfde om de kerntemperatuur te beschermen. En treedt daardoor nog verdere afkoeling van de extremiteiten op. In dat licht bezien, zou je het lichaam kunnen bedotten door het te laten denken dat er niks aan de hand is: de extremiteiten warm houden!

Die eerste factor is het belangrijkst, je warm genoeg kleden. Het lichaam laten denken dat er voldoende warmte beschikbaar is om de extremiteiten te blijven ondersteunen. De andere kant op hou je de extremiteiten zo goed mogelijk warm, als signaal dat er geen bedreiging is.

Moet je nou een greppel graven, dan ga je toch al gauw wat uittrekken. Maar op een motor verricht je weinig arbeid. Je bloedsomloop gaat dan naar een laag pitje en je produceert maar weinig warmte. Daarnaast, hoe goed je je ook kleed, je verliest altijd warmte door straling. Het is niet te stoppen. Het is wel uit te stellen.

Ik heb in de loop der jaren handen vol geld uitgegeven in de strijd tegen kou. Voor korte ritten in vrieskou en lange ritten tot het vriespunt, heb ik leren handschoenen met een losse fleece binnenhandschoen. Dan is het nog te doen, maar kouwe klauwen heb je wel een beetje.

Bij langere ritten in de vrieskou heb ik elektrisch verwarmde handschoenen EN sokken. Is een heel gedoe, mezelf aan de motor koppelen met al die kabeltjes. En mezelf losmaken om ff te tanken.

Hoe kleed ik mezelf dan? Kneiter duur jack. Gewatteerde winter overall. Zoveel mogelijk laagjes. Hals en nek beschermen tegen de kou. Winddichte helm. Als het echt bij vorst ook nog oostelijk waait, regenpak er over, nog meer windstilte binnenin creeeren. Minimaal een half uur aankleedtijd extra rekenen om weg te komen.

Ik heb ook buiten motorrijden veel met kou van doen gehad. Alles wat je inpakt, kan de bloedsomloop afknellen en zo versnelde afkoeling tot gevolg hebben. Wat erg goed werkt is ruime handschoenen. Bedenk dat je het materiaal comprimeert als je je vingers om de handvatten vouwt en het zo afknelt. Hou ook de rijlaarzen losjes. Doe alles ook om de warmte te helpen vloeien.


Extremiteiten kunnen zo misselijkmakend pijn doen als ze weer willen opwarmen. Daar ga je uiteindelijk van braken  :)

..en bij twijfel.. gas!              1996 Twin

Offline ddw

Re: Koude klauwen
« Reactie #7 Gepost op: 15 maart 2016, 10:16 »
Ik rijd (sinds kort) het hele jaar door, maar dat zal zich swinters voornamelijk beperken tot woon werk verkeer en rondom het dorp.

Ik zal eens gaan kijken naar een setje echt goede handschoenen. Die ik nu heb zijn boven een graad of 5 prima, maar daaronder wordt het fris.

Handvat verwarming zou ik daarna ook nog kunnen installeren, beviel me op mijn lesmotor ook erg goed. Maar zonder goede handschoenen is dat volgens mij ook kansloos.

Verder pak ik me altijd aardig in, voeten zijn eigelijk nooit koud, nek en hals ook beschermd en ventilatie en vizier van de helm dicht (lang leve pin lock!)

Bedankt voor de tips, ik ga eens speuren naar een setje handschoenen.
Ktm 525 exc 2003 supermotard / enduro.

Africa twin RD07a 2000.

Offline xrvtuur

Re: Koude klauwen
« Reactie #8 Gepost op: 15 maart 2016, 11:09 »
Ik ben ook een beetje aan het rond kijken voor waterdichte zomer/ 3 seizoenen handschoenen voor mijn komende ierland trip, nou zie ik die bruine Revit dominator gtx, vind ik erg mooi, maar wel flink aan de prijs, iemand ervaring met deze handschoen?
Varadero SD02  2004

Offline wimj

Re: Koude klauwen
« Reactie #9 Gepost op: 15 maart 2016, 15:04 »
Riding Any Road
http://www.wimj.eu

Offline ddw

Re: Koude klauwen
« Reactie #10 Gepost op: 15 maart 2016, 17:40 »
Dat vindt ik eerlijk gezegd weer een beetje overde top voor mijn ritje van 20 minuten, maar voor lange afstanden zal het perfect zijn.
Ktm 525 exc 2003 supermotard / enduro.

Africa twin RD07a 2000.

Offline baslavos

Re: Koude klauwen
« Reactie #11 Gepost op: 17 maart 2016, 23:44 »
Voor de winter gerbing met accu. Kost 250 euro maar ik wil niet meer zonder. Lente en herfst lange gore tex handschoenen waterdicht zonder dikke voering met handvat verwarming en de zomer doorwaai van rukka. Het is even een investering maar omdat je niet het hele jaar Door 1 paar handschoenen draagt gaan deze 3 paar hopelijk wel een jaartje of 10 mee

Offline arne

Re: Koude klauwen
« Reactie #12 Gepost op: 24 maart 2016, 22:09 »
Vorige week 1200km heen en terug gedaan naar Duitsland en daar hou je uiteindelijk toch wel koude vingers aan over. Ik heb twee jaar geleden een setje Dane Gore-Tex winterhandschoenen gehaald bij Motoport voor €70. Geen spijt gehad van de aankoop. Scheelt heel veel. En als het echt koud is, dan heb ik meestal nog een setje binnenhandschoenen voor bij het skiën die ik er in aan kan trekken.

Offline ddw

Re: Koude klauwen
« Reactie #13 Gepost op: 25 maart 2016, 09:44 »
Ik heb ondertussen een setje Gore-Tex handschoenen gekocht (bedankt headless!)  Dat scheelt ook al een heel stuk!
Uiteindelijk zullen er ook nog wel verwarmde handvaten komen denk ik, maar wat vingers aangaat ben ik ook gewoon een koukleum. Heb ik ook naast de motor snel last van.
Ktm 525 exc 2003 supermotard / enduro.

Africa twin RD07a 2000.

Offline Brombeer

Re: Koude klauwen
« Reactie #14 Gepost op: 25 maart 2016, 23:22 »
Ouderwetse wanten zijn ook erg lekker warm. Zijn nog wel te krijgen met enig zoeken. Is wel even wennen rond je hendels en bedienen van de stuurcombi's.

Ik heb wanten uit regenpakspul. Ooit ergens tegenaan gelopen. Als het te koud is voor mijn gewone winterhandschoenen (tot nul graden, langere rit) maar te lui om me elektrisch aan te sluiten, dan doe ik die er overheen. Houdt de wind weer uit de afzonderlijke vingers. Als het vriest dat 't kraakt, doe ik die over mijn elektrische handschoenen.


Werk in laagjes. Dat doe je als het goed is ook met de rest van je lichaam. Waarom zou de rest van je lichaam het beter hebben dan je handen..  ::)
..en bij twijfel.. gas!              1996 Twin

Offline arne

Re: Koude klauwen
« Reactie #15 Gepost op: 26 maart 2016, 00:02 »
Ja, als ik nog eens een leuk setje wanten tegenkom voor weinig, dan wil ik dat ook nog wel eens proberen. Schijnt beduidend warmer te zijn. Lijkt me wel lastig met je knipperlichten etc.
(Overigens zijn er nu ook handschoenen waar je vingers twee aan twee in zitten.

Offline varaderohuibje

Re: Koude klauwen
« Reactie #16 Gepost op: 26 maart 2016, 08:56 »
Kan het niet uitproberen want mijn handen zijn te groot voor deze variant...  ;D

Maar een andere winterrijder trok eerst een paar plastic handschoentjes van de benzinepomp aan en daarna
"normale " handschoenen.

Werkt waarschijnlijk ook met latexhandschoentjes, maar daar worden je handen meestal een beetje klam in.
Weet niet of dat met die benzinepomp gevallen ook zo is op de langere termijn.

Offline ddw

Re: Koude klauwen
« Reactie #17 Gepost op: 26 maart 2016, 12:52 »



Werkt waarschijnlijk ook met latexhandschoentjes, maar daar worden je handen meestal een beetje klam in.
Weet niet of dat met die benzinepomp gevallen ook zo is op de langere termijn.

Werkt wel, maar krijg je idd zweethanden van.

Ik heb ook nog een tijdje met monteurshandschoenen in mijn motorhandschoenen rondgereden, dan is het zweten al minder
Ktm 525 exc 2003 supermotard / enduro.

Africa twin RD07a 2000.

Offline arne

Re: Koude klauwen
« Reactie #18 Gepost op: 26 maart 2016, 15:34 »
Dat doe ik met die binnen-handschoenen voor in je ski-handschoenen. Werkt wel, maar satijnen handschoenen schijnen nog beter te werken.