Techniek > Honda Africa Twin

knarsend geluid, ketting lijkt goed.

(1/6) > >>

Gijs:
Hallo,

Ik heb op mijn rd07 uit 1993 een voortandwiel laten monteren met 1 tand minder dan origineel, daarbij ook gelijk een andere ketting en achter tandwiel. Dit was op 6-8-2008. Met die set heb ik nu ongeveer 12000 km gereden. Ik meld dit omdat ik het idee heb dat mijn probleem hiermee verband houdt. Op het moment dat ik accelereer in de eerste, tweede of derde versnelling hoor ik een soort knars, alsof telkens 1 schakel van de ketting vast zit. Ik heb het idee dat dit erger wordt. Overigens zal het ook wel gebeuren in andere versnellingen en hoger in de toeren, maar dan hoor ik het niet meer. De ketting is niet versleten (kan niet tussen de tanden van het achtertandwiel door kijken als ik de ketting naar achter trek).
Bij Ad het voortandwiel wel even eraf gehad, toen dus ook de kans gehad deze te bekijken, tanden zijn niet meer heel mooi, beginnen een beetje hakerig te worden. Ook zat er aardig wat roest op het tandwiel, op de borst, maar dat kan vast geen kwaad.
Moet ik nu denken aan het tandwiel of aan de ketting? En 12000 km, das toch niet zo veel?? Ik smeer altijd eerder overvloedig dan te weinig. Alvast bedankt!

Groetjes, Gijs.

robgoesdakar:
Wat is je huidige tandwiel verhouding ?
En hoe ziet je tandwiel geleider op je brug uit ?

voortandwiel vervangen is ook gewoon een optie, maar ik kan zo niet beoordelen hoe slecht hij eraan toe is.

Gijs:
Verhouding was tot afgelopen weekend 3.00, voor 15, achter 45. Omdat ik weer terug wilde naar originele verhoudingen maar de ketting was ingekort heb ik nu een 41 achter met het zelfde tandwiel voor, een verhouding van 2.73 dus. Ik zal een tandwiel bestellen (waar kan ik dat het beste doen?). Ook ga ik even bekijken in hoeverre de ketting over de brug loopt (dan zou ik het toch niet alleen moeten horen bij 1 schakel).

*thomas*:
Ik kan uit je verhaal niet goed opmaken of je de ketting ook hebt vervangen...

Als je op gebruikte tandwielen een nieuwe ketting legt (of omgekeerd), krijg je inderdaad een naar, knarsend geluid.

Gijs:
"Ik heb op mijn rd07 uit 1993 een voortandwiel laten monteren met 1 tand minder dan origineel, daarbij ook gelijk een andere ketting en achter tandwiel."

Destijds is het hele set dus in een keer vervangen, dat is dus niet de oorzaak. Het euvel deed zich al voor lang voordat ik twee weken geleden een ander achter tandwiel erop heb gekregen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie
Mobile View